Checklista för din hunds skötsel

KLOR
Skaffa er en bra klotång och potatismjöl (stoppar blod). Klipp när hunden är trött (gärna sover). Vaknar hunden så ha en riktigt rolig leksak eller gott godis i lite större bitar i beredskap. Börjar hunden protestera – släpp inte tassen! Försök få hunden intresserad av leksaken eller godiset. Släpp tassen så fort hunden slappnar av. Klipp lite dagligen. Tycker hunden att det är mycket obehagligt så är det bästa att inledningsvis bara klippa en klo, eller kanske två. 

TASSAR
Mellan tårna och även mellan trampdynorna samlas det ofta smuts. Långhåriga hundar kan man behöva klippa här. Mycket hår behåller fukt här och det ger upphov till svamp. Det gäller även korthåriga hundar även om det inte är lika vanligt.

ÖGON
Hundens ögon är fuktiga, men skall inte vara ”rinniga” och utan kladd. Gulaktig gegga är en varningssignal och man skall alltid kontakta veterinär om det inte blir bättre efter några dagar. Kontrollera även i ögonen att det inte finns någon gråaktig hinna eller gråvita fläckar 

ÖRON
Ett hundöra skall inte lukta någonting. Det är normalt sett rent från smuts. Ibland kan det förekomma brunaktigt smuts i öronen. Det skall försvinna om man använder någon form av öronrens. Kommer det tillbaka ofta och man märker att hunden ofta skakar på huvudet eller kliar på örat, då är det dags att kontakta veterinären. Om hunden skakar ofta på huvudet kan det tillslut innebära att de små blodkärlen i örat går sönder och örat blir mer eller mindre blodfyllt. Det är inte smärtsamt för hunden, men man bör ändå kontakta en veterinär. Ett rött och irriterat öra som luktar illa kan också vara tecken på öroninflammation.

TÄNDER
Gul beläggning på hundens tänder är tandsten och ofarlig i liten mängd. Låter man det vara kan det orsaka dålig munhygien med flera olika problem som följd och till slut tandlossning. Låt veterinären kontrollera tänderna minst vid varje vaccinationstillfälle. En hund som får torrt torrfoder och tuggben regelbundet, brukar sällan ha tandstens-problem. Märgben är bra för hundens tänder, men en del hundar kan få kortvarig diarré av dem. Gröp ur en del av märgen och ge hunden lite i taget i samband med mat så vänjer den sig. 

TEMPERATUR
Normal kroppstemperatur är ca 38 - 38,5°. Valpar kan ha något högre. Ta tempen på din hund lite då och då så att du får en uppfattning om din hunds normaltemp. Skriv upp den. Ta tempen vid olika tidpunkter men inte efter en långpromenad……

- Tillbaka till sjukdomar

  

 


Copyright © MM Hund