Stressade hundar

MM Hund

Hälsa gärna på oss men ring och avtala tid. Bara förbokade besök!

Timmerhult 420

473 93 HENÅN

Plusgiro:: 155 19 70-5

MM Hund på Facebook

Epost: mimmi@mmhund.se

KOSTTILLSKOTT FÖR STRESSADE HUNDAR


Om din hund blir rädd och stressad av fyrverkerier och smällare bör du ge hen något lugnande som du provat. Det kan ju också finnas andra situationer som just din hund upplever som obehagliga och stressande, att bli bortlämnad, att träffa nya hundar mm. Även då kan man förebygga med att ge vissa kosttillskott, och samma förutsättningar gäller som beskrivs här även om vi mest talar om nyår. Tänk på att reaktionen på de olika preparaten kan variera mellan olika hundar. För många hundar behöver man vanligen kombinera flera olika sorter. De olika sorterna ger också olika sorters hjälp.


Det är helt naturliga medel vi tar upp här, och biverkningar är mycket, mycket ovanliga. Det är viktigt att tänka på att även om din hund idag är orädd, eller bara lite rädd under t.ex. nyår, så vet man idag att rädslor ALLTID blir värre för varje år som går. Så att förebygga och ge lugnande preparat kan vara en bra investering inför framtiden. Preparaten nedan är samtliga receptfria, men tala gärna med din veterinär om olika lösningar. Rekommendationen är att man startar med att ge hundarna kosttillskott och/eller preparat senast runt jul. Tänk då på att det helst också skall vara utprovat innan så att man vet om det ger effekt eller inte.


Om hunden utsätts för rädsla och stress innan man sätter in preparaten, ger de sämre eller ibland inget resultat alls. Det är därför viktigt att börja ge hunden detta i mycket god tid innan den stressade situationen inträffar! På många ställen börjar ju också smällare och raketer skjutas upp långt innan nyårs- eller påskafton. Observera att inga av dessa preparat/kosttillskott tar bort någon rädsla, men de hjälper hunden att, både fysiskt och mentalt, hantera sin rädsla och eventuell efterföljande stress. De är dessutom ofarliga att överdosera under kortare tid, som t.ex. över nyår.


Zylkene, Calmex, B-vitamin och MaxRelax ges i samband med mat och vanligen en gång per dag, och de kan ges under en längre tid. Om din hund är mycket rädd kan man ge Calmex & Zylkene var 6:e timma. Ofta kan man behöva fortsätta att ge preparaten långt efter att den stressande situationen är över, efter nyår vanligen minst fram till mitten av januari.


ZYLKENE

Zylkene innehåller ett verksamt ämne ur mjölk. Detta ämne skapas i tarmen hos nyfödda kattungar eller valpar när de smälter modersmjölken. Det har en avslappnande och lugnande effekt på djuret, utan att vara beroendeframkallande och helt utan biverkningar. Zylkenes kapslar innehåller ett vattenlösligt pulver. Kapslarna kan öppnas och innehållet kan strös över, eller röras ner i maten eller lösas upp i vätska.


MAXRELAX

Trikem MaxRelax är ett svensktillverkat kosttillskott som tillför ämnen hunden behöver för att neutralisera de hormoner som frigörs vid rädsla, stress och upphetsning.

Innehåller:

Thiamin (B1) och magnesium som bl.a. har inverkan på temperamentet

Tryptofan som kroppen använder vid tillverkningen av serotonin och melatonin. Serotonin är kroppens stressbalanserare och melatonin är kroppens "sömnmedel".

MaxRelax ger snabb effekt!B 50 KOMPLEX

B-vitaminer är inte lugnande i sig men hjälper kroppen att bryta ner restprodukter av stress. Stress gör att mängder av B-vitaminer förbrukas, samtidigt som B-vitaminerna kan öka motståndskraften mot stress. Därför behöver man ofta komplettera övriga kosttillskott med B-vitaminer. Köps lämpligen i kapslar i stället för tabletter, man kan då öppna kapslarna och strö pulvret över hundens mat. B-vitamin är svårt att överdosera, då överskottet försvinner ut ur kroppen. Detta är samma som vi människor äter så du köper helt vanliga vitaminer.

Doseringen på denna är 1 kapsel/dag till en vuxen person. Töm innehållet och dela upp på lämpligt antal dagar.


ADAPTIL

Adaptil finns i olika former. Halsband, spray och som doftavgivare. Doftavgivare finns i alla  hundutrymmen hos oss på MM Hund, från några dagar innan jul och fram till mitten av januari. Produkterna innehåller ett feromon som är en motsvarighet till det lugnande feromon tiken avger från juverområdet efter valpning. Genom att efterlikna tikens feromoner skapar Adaptil en känsla av naturlig trygghet för såväl valpen som den vuxna hunden.


HÄLSOKOST

Även hälsokostbutikerna har en hel del olika kosttillskott och preparat som många hundägare får bra resultat på. Fråga i butiken om du är intresserad.


THUNDERSHIRT

En thundershirt ger en känsla av trygghet och säkerhet, medvetenhet om kroppens gränser och har därför en lugnande effekt. Det mjuka, konstanta trycket har en lugnande effekt på de

flesta hundar när de är oroliga, rädda eller överstimulerade.


Förklaringen ligger i kopplingen mellan det sensomotoriska och det proprioceptiva systemet

(att man helt enkelt vet var man har sina ben utan att man behöver titta på dem). Hunden tar in information med alla sina sinnen, även genom huden. I huden ligger receptorer som

förnimmer tryck, värk, värme och kyla. Tryck har en lugnande effekt på nervsystemet.


En del personer lindarsina hundar för att uppnå samma effekt.
VÄRME

Att öka temperaturen inomhus kan även ge en viss lugnande effekt. Värme gör hunden lite

trött och dåsig.